19.1.13

Elmalı Çörek



Malzemeler:


  • 500 gr un
  • 100 gr şeker
  • 1 yaş maya (42 gr)
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 100 gr tereyağı veya margarin
  • 1/4 litre süt
  • 2 yumurta

Iç malzeme:

  • 3 tane elma
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı iri kırılmış ceviz içi

Üzeri için:
  • Pudra şekeri



Tarifi:
  1. Önce içini hazırlamak için elmaları soyup rendeliyoruz.
  2. Küçük bir tencereye elma rendesini ve diğer iç malzemelerini ilave edip 3-4 dakika kadar pişiriyoruz (suyunu salıp tekrar çekene kadar). Soğuması için kenara alıyoruz.
  3. Mayayı bir kasenin içinde 2 yemek kaşığı ılık süt ve 1 tatlı kaşığı şekerle eziyoruz.  
  4. Büyük bir yoğurma kabına unu ilave edip ortasını  havuz gibi açıyoruz. Ortasına ezdiğimiz mayayı ilave edip üstünü örtüyle kapattıktan sonra 10 dakika mayalanmasını bekliyoruz. 
  5. Şimdide geri kalan şekeri, tuzu, yağı, sütü ve yumurtaları ilave edip güzelce yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Üstünü kapatıp 1 saat kadar sıcak bir yerde gelmesini bekliyoruz.
  6. Hamur geldikten sonra tahtaya hafif un serpip yarım santim kalınlığında dörtköşe bir hamur açıyoruz. Üzerine elma içini yaydıktan sonra geniş tarafından başlayıp rulo yapıyoruz. 
  7. Rulomuzu keskin bir bıçak yardımıyla 3 cm kalınlığında kesip yağlanmış yada yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize aralıklı diziyoruz. 
  8. 180 derece ısıttığımız fırında altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz. 
  9. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpiyoruz. 









Hiç yorum yok: