26.4.12

Haşhaşlı Bükmeler




Malzemeler:

  • 1 çay bardağı sulu yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yumurta (sarıları üstüne sürülecek)
  • 1 yaş maya (42 gr) 
  • 1 tane kesme şeker 
  • 200 ml ılık süt
  • 1 kase dolusu hazır haşhaş ezmesi 
  • aldığı kadar un

Tarifi:
  1. Önce mayayı 1 tane kesme şeker ve 2-3 kaşık ılık sütle eritiyoruz. Yoğurma kabına 1 su bardağı kadar un koyup havuz yapıyoruz. Erimiş mayayı bu unun içine döküp kabarmasını bekliyoruz (5-6 dakika). 
  2. Şimdi yoğurdu, sıvıyağı, şekeri, yumurta beyazlarını ve ılık sütü ilave ediyoruz.
  3. Azar azar elenmiş un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuruyoruz (hemen hemen kulak memesi kıvamında).
  4. Hamurun üstünü ıslak bir bezle örtüp gelmesini bekliyoruz (hamur 2 katına çıkması lazım / resim 1).
  5. Kabaran hamuru 2 bezeye ayırıyoruz.
  6. Bezenin birini büyük bir kare tepsi büyüklüğünde açıp üzerine haşhaş ezmesini sürüyoruz (resim 2). Daha üstüne diğer bezeyi açıp seriyoruz.
  7. Varsa mantı bıçağıyla, yoksa bıçakla 2şer santi genişliğinde şeritler kesiyoruz (resim 3).
  8. Bu şeritleri iki uçlarını ters yönlere bükerek kendi etrafında resim 4) de görüldüğü gibi sarıyoruz.
  9. Yağlanmış tepsilere dizdikten sonra yumurta sarısı sürüp 15 dakika daha mayalanması için bekledikten  sonra kızgın fırında pişiriyoruz.

Hiç yorum yok: