19.2.14

Haşhaşlı bükme çörekler



Malzemeler:


    • 1 çay bardağı sulu yoğurt
    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • 1 çay bardağı şeker
    • 2 yumurta (sarıları üstüne sürülecek)
    • 1 yaş maya (42 gr) 
    • 1 tane kesme şeker 
    • 200 ml ılık süt
    • 1 kase dolusu hazır haşhaş ezmesi 
    • aldığı kadar un

    Tarifi:
    1. Önce mayayı 1 tane kesme şeker ve 2-3 kaşık ılık sütle eritiyoruz. Yoğurma kabına 1 su bardağı kadar un koyup havuz yapıyoruz. Erimiş mayayı bu unun içine döküp kabarmasını bekliyoruz (5-6 dakika). 
    2. Şimdi yoğurdu, sıvıyağı, şekeri, yumurta beyazlarını ve ılık sütü ilave ediyoruz.
    3. Azar azar elenmiş un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuruyoruz (hemen hemen kulak memesi kıvamında).
    4. Hamurun üstünü ıslak bir bezle örtüp gelmesini bekliyoruz (hamur 2 katına çıkması lazım).
    5. Kabaran hamuru 2 bezeye ayırıyoruz.
    6. Bezenin birini büyük bir kare tepsi büyüklüğünde açıp üzerine haşhaş ezmesini sürüyoruz. Daha üstüne diğer bezeyi açıp seriyoruz.
    7. Varsa mantı bıçağıyla, yoksa bıçakla 2şer santim genişliğinde şeritler kesiyoruz. Seritleri ortadan ikiye bölüyoruz. 
    8. Bu şeritlerin iki uçlarını ters yönlere bükerek uçlarini birleştiriyoruz simit şeklini veriyoruz. 
    9. Yağlanmış tepsilere dizdikten sonra yumurta sarısı sürüp 15 dakika daha mayalanması için bekledikten  sonra kızgın fırında pişiriyoruz.

2 yorum:

Marifetane hobi dedi ki...

Haşhaşlı çörekler nefis görünüyor canım ellerine sağlık.

Silverhouse29 dedi ki...

Senin yaptiklarinin yaninda benimkiler hic sayilir. Bende elimden geldigince birseyler yapmaya calisiyorum.