15.5.12

XL-Lahmacun



Malzemeler: (10 Lahmacun için)

  • 1 yaş maya (42 g)
  • 1 kesme şeker
  • 1/2 çay bardağı ılık su
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kg un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • gerektiği kadar ılık su

kıyması için:

  • 1 kg orta yağlı kıyma
  • 2 sogan
  • 2 kırmızı biber
  • 2 domates
  • 1 demet maydonoz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • tuz


Tarifi:

  1. Mayayı kesme şeker ve ılık suda eritiyoruz. Yoğurma kabımıza unu koyup ortasını havuz yapıyoruz, içine maya karışımını döküyoruz. Üstünü bezle örtüp 5 dakika kadar mayalanmasını bekliyoruz.
  2. Şimdi tuz ve sıvı yağı ilave edip azar azar ılık su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Üstünü bezle örtüp 45 dakika kadar gelmesini bekliyoruz. 
  3. Bu arada mutfak robotunda yoksa rendeyle soğanları, biberleri ve domatesleri çok ince çekiyoruz. Kıymaya katıyoruz, maydonozu çok ince kıyıyoruz, geri kalan malzemeleride kıymaya katıp elimizle güzelce karıştırıyoruz. Gerekirse yarım çay bardağı su katabiliriz, hamura rahat sürülebilmesi için. 
  4. Gelen hamuru 10 bezeye ayırıyoruz. Bezelerden birini alıp az unla hemen hemen 30 cm çapında açıyoruz. Üzerine kıymanın onda birini kaşıkla sürüp her tarafina yayıyoruz. Elimizle her tarafindan dikkatlice çekip iyice büyütüyoruz. Orta ayarda ısınmış sacın üstünde pişiriyoruz. 

Hiç yorum yok: