15.4.12

Tulumba Tatlısı



Malzemeler: (1 tepsi için)

  • 250 ml su
  • 1 tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 200 gr un
  • 1 çay bardağı buğday irmiği
  • 4 büyük yumurta
  • 1/2 çay bardağı nişasta

şerbeti için

  • 5 çay bardağı şeker
  • 3 çay bardağı su
  • 1/4 limon
kızartmak için

  • 1 şişeye yakın sıvı yağ

Tarifi:
  1. Önce şerbetimizi hazırlayalım, çünkü kullanırken buz gibi soğumuş olması lazım. Şerbet malzemelerini bir tencereye koyup birkaç kez karıştırdıktan sonra kaynamaya başladımı ateşi kısalım ve 15 dakika kadar yavaş yavaş kaynatalım. Soğumaya bırakalım. 
  2. Unu 2 kez bir kaba eleyelim sonrada irmikle karıştıralım.
  3. Başka bir tencerede suyu, tuzu ve margarini veya tereyağını kaynatalım. Kaynamaya başladığı anda ocaktan alalım ve karıştırdığımız unu bir seferde ilave edip tahta taşıkla hızlıca karıştıralım topaklanmasın diye.
  4. Tenceremizi tekrar ocağa alalım ve orta ateşte 3-4 dakika kavuralım (resim 1). Tencerenin dibi hafif tutması lazım (beyaz bir tabaka oluşması lazım).
  5. Hamuru başka bir derin kaba alalım ve mikserle teker teker yumurtaları hamura yedirelim (resim 2).
  6. En son nişastayı içine eleyip 2-3 dakika daha karıştıralım. Hamurun cıvık olmaması lazım, sıkma torbasına koyduğumuzda kendiliğinden akmamalı. 
  7. Şimdide sıvı yağımızı büyük bir tavaya koyup kızdırıyoruz.
  8. Resim 3te görüldüğü gibi sıkma torbasına doldurduğumuz hamuru istediğimiz uzunlukta kızgın yağa sıkıyoruz, makasla kesiyoruz. Tatlılar güzel bir renk aldıklarında delikli kepçeyle yağdan çıkarıp soğumuş şerbete atıyoruz (resim 5). Ikinci posta tatlı kızarana kadar şerbette kalıyorlar, sonra şerbetten çıkarıp servis tabağına alıyoruz. Geri kalan hamuru aynı sistem kızartıyoruz.
  9. Verdiğim ölçülere uyulduğunda hamuru 3 seferde kızartmış oluruz. 

Not: Malzemeleri mümkünse mutfak terazisiyle tartalım, aksi takdirde kıvamını tutturmak biraz zor.

Hiç yorum yok: