29.3.12

Şöbiyet (kaymaklı)

Malzemeler:

  • 3 su bardağı özlü un
  • 3 yumurta
  • yarım limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kaşık tereyağı
  • yeterince su
açmak için nişasta
  • içini doldurmak için kaymak
üzerine dökmek için kızdırılmış yağ (isteğe göre yarı yarıya margarin ve tereyağı olabilir)

şerbet için
  • 3  bardak su
  • 5 bardak tozşeker
  • 1/2 limon
Tarifi:
  1. İlk önce büyük bir kaba unumuzu eliyoruz. 
  2. Ortasını havuz yapıp geri kalan malzemeleride ekledikten sonra orta katılıkta bir hamur yoğuruyoruz (hamur ne kadar fazla yoğurulursa sonuç o kadar iyi olur). Üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Bu arada yukarıda yazılan malzemelerle şerbetimizi 45 dakika kaynattıktan sonra ılınmaya alıyoruz. 
  3. Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapıyoruz. 
  4.  Açabiliyorsak aralarına nişasta serperek dörder dörder açıyoruz, yada teker teker çok ince açıyoruz.
  5. 8 kat yufkayı üst üste koyup 10x10 cm büyüklüğünde kesiyoruz. 
  6. Kestiğimiz karelerin ortalarına birer tatli kaşığı kaymak koyup diğer köşesini üzerine katladıktan sonra tepsiye diziyoruz.
  7. Üzerine tavada kızdırılmış yağı gezdirip kızgın fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz. 
  8. Şöbiyetler ılınınca üzerine ılık şerbeti dökülyoruz.  Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: