9.8.12

Kıymalı Açık Pide


                                                                                                                           acı sevenler için

Malzemeler: (2 tepsi için)


  • 1 yaş maya (42 g)
  • 1 kesme şeker
  • 1/2 çay bardağı ılık su
  • 2 yumurta (sarılarını üstü için ayıralım)
  • 250 ml  ılık su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar elenmiş un

    iç malzeme:
    • 1 kg kıyma
    • 1 iri soğan
    • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 2 domates
    • 2 çarliston biber
    • 1 yemek kaşığı salça
    • 1 çay kaşığı kimyon
    • tuz, karabiber

    üstü için:
    • ayırdığımız yumurta sarıları
    • pul biber yada çörek otu (acı sevmeyenler için)

      Tarifi:
      1. Mayayı kesme şeker ve ılık suda eritiyoruz. Yoğurma kabımıza 1-2 su bardağı unu koyup ortasını havuz yapıyoruz, içine maya karışımını döküyoruz. Üstünü bezle örtüp 5 dakika kadar mayalanmasını bekliyoruz.
      2. Şimdi geri kalan hamur malzemelerini (un hariç) sırasıyla içine döküyoruz, bir yandan yoğurup bir yandan aldığı kadar un ekliyoruz. Hamurumuz yumuşak olmalı ve ele yapışmamalı. Bu hale gelene kadar yoğurup sıcak bir yerde üstünü bezle örtüp 45 dakika kadar gelmesini bekliyoruz. 
      3. Bu arada iç malzemeyi hazırlamak için kıygın sıvı yağa soğanı doğruyoruz, az kavurduktan sonra kıymayı katıyoruz. 5 dakika kadar kavurduktan sonra domates ve biberleri doğruyoruz, diğer iç malzemeleride katarak 3-5 dakika daha kavurduktan sonra ateşten alıyoruz. Ilınmasını bekliyoruz. 
      4. Gelen hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz, çay tabağından az daha büyük açıyoruz. Ortasına uzunlamasına iç malzemeden arzu ettiğimiz miktarda koyuyoruz. Resimde görüldügü gibi ortasını birleştiriyoruz.Yağlanmış fırın tepsisinde 15 dakika mayalandıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp acı seviyorsak pulbiber, acı sevmiyorsak çörek otu serpip kızgın fırında (180°) her tarafı kızarana kadar pişiriyoruz. 


                                                                                                                  acı sevmeyenler için

    7.8.12

    Muzlu Islak Kek




    Malzemeler:


    • 200 gr margarin
    • 3 yumurta
    • 1 su bardağı şeker
    • 1/2 su bardağı süt
    • 1 vanilya şekeri
    • 3 olgunlaşmış muz
    • 1 kabartma tozu
    • 1 su bardağı nişasta
    • 1 su bardağı un
    • 3 yemek kaşığı kakao
    üzeri için:
    1 paket hazır Dr. Oetker çikolata sosu (pişirilmeyenden)

    Tarifi:

    1. Yağı, şekeri ve yumurtaları güzelce çırpıyoruz. 
    2. Süt ve vanilya şekerini katıp tekrar çırpıyoruz.
    3. Kabartma tozunu, unu ve nişastayı eledikten sonra kakao ile karıştırıp kaşık kaşık yumurtalı karışıma katıyor, bir yandanda karıştırıyoruz. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbımıza döküyoruz. 
    4. Muzları en üstüne doğruyoruz. 
    5. 175° kızdırılmış fırında 45-50 dakika kadar pişiriyoruz (fırından çıkarmadan pastaya kürdan batırıp, pişip pişmediğini kontrol ediyoruz).
    6. Pasta 5 dakika soğuduktan sonra üzerine hazırladığımız çikolata sosunu gezdiriyoruz. 
    7. Bir iki saat kadar bekledikten sonra ıslak kekimiz servise hazırdır.