acı sevenler için
Malzemeler: (2 tepsi için)
- 1 yaş maya (42 g)
- 1 kesme şeker
- 1/2 çay bardağı ılık su
- 2 yumurta (sarılarını üstü için ayıralım)
- 250 ml ılık su
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- aldığı kadar elenmiş un
iç malzeme:
- 1 kg kıyma
- 1 iri soğan
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 domates
- 2 çarliston biber
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı kimyon
- tuz, karabiber
üstü için:
- ayırdığımız yumurta sarıları
- pul biber yada çörek otu (acı sevmeyenler için)Tarifi:
- Mayayı kesme şeker ve ılık suda eritiyoruz. Yoğurma kabımıza 1-2 su bardağı unu koyup ortasını havuz yapıyoruz, içine maya karışımını döküyoruz. Üstünü bezle örtüp 5 dakika kadar mayalanmasını bekliyoruz.
- Şimdi geri kalan hamur malzemelerini (un hariç) sırasıyla içine döküyoruz, bir yandan yoğurup bir yandan aldığı kadar un ekliyoruz. Hamurumuz yumuşak olmalı ve ele yapışmamalı. Bu hale gelene kadar yoğurup sıcak bir yerde üstünü bezle örtüp 45 dakika kadar gelmesini bekliyoruz.
- Bu arada iç malzemeyi hazırlamak için kıygın sıvı yağa soğanı doğruyoruz, az kavurduktan sonra kıymayı katıyoruz. 5 dakika kadar kavurduktan sonra domates ve biberleri doğruyoruz, diğer iç malzemeleride katarak 3-5 dakika daha kavurduktan sonra ateşten alıyoruz. Ilınmasını bekliyoruz.
- Gelen hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz, çay tabağından az daha büyük açıyoruz. Ortasına uzunlamasına iç malzemeden arzu ettiğimiz miktarda koyuyoruz. Resimde görüldügü gibi ortasını birleştiriyoruz.Yağlanmış fırın tepsisinde 15 dakika mayalandıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp acı seviyorsak pulbiber, acı sevmiyorsak çörek otu serpip kızgın fırında (180°) her tarafı kızarana kadar pişiriyoruz.
acı sevmeyenler için
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder