Malzemeler: (2 tepsi için)
- 1 su bardağı soda
- 1 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvı yag
- 1 adet maya (42 g)
- 2 yumurta (sarıları üstüne sürmek için ayrılacak)
- 1 yemek kaşığı (silme) tuz
- 5 -6 su bardağı kadar un
iç Malzemesi:
- beyaz peynir veya ıspanak
- aralarına sürmek için sıvıyağ
Tarifi:
- Bütün malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz.
- Hamuru 24 tane beze yapıyoruz. Bezelerin üstüne nemli bir bez örtüp 10 dakika kadar dinlendiriyoruz.
- Simdi her bezeyi pasta tabağı büyüklügünde açıp aralarına 2şer yemek kaşıgı sıvıyağ sürüyoruz, ikişer grup halinde üst üste diziyoruz (resim 2).
- Hamurlarımız 10 dakika kadar dinlendikten sonra teker teker tezgahın üzerinde ellerimizle çekerek açıyoruz.
- Aralarına istediğimiz iç malzemesinden koyup rulo yapıyoruz. Sonrada kendi etrafında dolayarak şekillendiriyoruz.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp tepside 20 dakika kadar daha bekledikten sonra sıcak fırında her tarafları kızarana kadar pisiriyoruz.
Malzemeler:
- 1 çay bardağı sulu yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı şeker
- 2 yumurta (sarıları üstüne sürülecek)
- 1 yaş maya (42 gr)
- 1 tane kesme şeker
- 200 ml ılık süt
- 1 kase dolusu hazır haşhaş ezmesi
- aldığı kadar un
Tarifi:
- Önce mayayı 1 tane kesme şeker ve 2-3 kaşık ılık sütle eritiyoruz. Yoğurma kabına 1 su bardağı kadar un koyup havuz yapıyoruz. Erimiş mayayı bu unun içine döküp kabarmasını bekliyoruz (5-6 dakika).
- Şimdi yoğurdu, sıvıyağı, şekeri, yumurta beyazlarını ve ılık sütü ilave ediyoruz.
- Azar azar elenmiş un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuruyoruz (hemen hemen kulak memesi kıvamında).
- Hamurun üstünü ıslak bir bezle örtüp gelmesini bekliyoruz (hamur 2 katına çıkması lazım).
- Kabaran hamuru 2 bezeye ayırıyoruz.
- Bezenin birini büyük bir kare tepsi büyüklüğünde açıp üzerine haşhaş ezmesini sürüyoruz. Daha üstüne diğer bezeyi açıp seriyoruz.
- Varsa mantı bıçağıyla, yoksa bıçakla 2şer santim genişliğinde şeritler kesiyoruz. Seritleri ortadan ikiye bölüyoruz.
- Bu şeritlerin iki uçlarını ters yönlere bükerek uçlarini birleştiriyoruz simit şeklini veriyoruz.
- Yağlanmış tepsilere dizdikten sonra yumurta sarısı sürüp 15 dakika daha mayalanması için bekledikten sonra kızgın fırında pişiriyoruz.
Malzemeler: (1 büyük tava dolusu için)
- 4 yemek kaşığı tereyağı veya yarı yarıya margarin
- 2 su bardağı dolusu irmik
- 1/2 su bardağı dolusu fıstık
- 2 su bardağı şeker
- 3 su bardağı dolusu kaynar su
- 1 çay kaşığı tarçın
Tarifi:
- Yağımizı tavaya koyup eritiyoruz.
- Fıstıkları ilave edip hafif renkleri dönene kadar kavuruyoruz. Şimdide irmiği ilave edip 8 - 10 dakika kadar kavuruyoruz.
- Tavayı ocaktan alıp icine kaynamış sıcak suyumuzu ilave ediyor, bir yandanda karıştırıyoruz (dikkat çok fena sıçrıyor). Şimdi tavayı tekrar ocağa alıyoruz.
- Irmik suyu tam çekene kadar karıştırıyoruz.
- Şimdi şekeri ve tarçını ilave edip tekrar karıştırdıktan sonra tavanın ağzını kapatıyor, demlenmesini bekliyoruz.
- Helvamız soğuduktan sonra süslenip servise hazırdır. Arzu eden tabiiki sıcakta yiyebilir. :)